Experții Comisiei Europene: „Noul Cod Penal trebuie amendat. DNA și DIICOT au semnalat că interceptările devin inutile”

Experții Comisiei Europene: Noul Cod Penal trebuie amendat. DNA și DIICOT au semnalat că interceptările devin inutile
Publicat: 21/01/2014, 11:19
Actualizat: 02/05/2015, 20:11

Experții Comisiei Europene atrag atenția că în Noul Cod Penal au fost identificate o serie de probleme și că guvernul trebuie să le rezolve până la intrarea în vigoare, adică până pe 1 februarie. Procurorul șef al DNA a declarat, în decembrie, că una din problemele identifcate este aceea că interceptările devin inutile pe Noul Cod pentru că cei ascultați vor fi anunțați în prealabil. Analiza CE îl contrazice pe procurorul general Nițu, care a susținut într-un interviu că nu există nici o problemă privind interceptările în Noul Cod.

„O dificultate care rămâne este instabilitatea noilor Coduri, chiar cu câteva luni înainte de intrarea lor în vigoare. Câteva probleme au fost identificate, care au nevoie de o rezolvare prin amendamente ale codurilor. În plus, în decembrie, Parlamentul a votat o serie de amendamente controversate la Codul Penal,care au fost declarate neconstituționale”, se arată în draftul raportului MCV

Acest pasaj se referă la problemele idetificate și semnalate de DNA și DIICOT, cele două structuri solicitând Ministerului Justiției să adopte o ordonanță pentru pune în acord legislația penală. În draftul raportului, experții CE vorbesc direct de problema interceptărilor.”DNA și DIICOT au ridicat problema interceptărilor care se vor face pe Noul Cod numai în faza de urmărire penală fără posobilitatea de a face interceptări în faza de acte premergătoare”, se arată în raprortul tehnic

În februarie 2014, intră în vigoare Noul Cod de Procedură Penală care modifică regimul interceptărilor. Practic, de anul viitor, miniștrii nu vor mai putea fi interceptați decât după ce sunt anunțați si după ce DNA primește un aviz de la Parlament. Chiar și în cazurile „obișnuite”, suspecții mai întâi vor fi anunțați că sunt investigați de procurori și abia după aceea vor putea fi interceptați sau filați. „Practic, noi trebuie să îl chemăm imediat pe cel cercetat și să îi prezentăm învinuirile. Vă dați seama că, ulterior, interceptarea devine inutilă”, a declarat șeful DNA, Codruța Kovesi la Gândul Live. DNA și DIICOT au cerut Ministerului Justiției să modifice legea până la intrarea în vigoare.

Șefa DNA, Codruța Kovesi, a declarat joi, la Gândul Live, că o prevedere din noul Cod de procedură penală va face „inutile” interceptările, în condițiile în care, înainte de a se obține autorizație pentru acestea, persoana vizată în anchetă va trebui înștiințată că este urmărită penal.

„Există o prevedere care va intra în vigoare în noul Cod de Procedură Penală și care ne cere să fie începută urmărirea penală înainte să putem obține autorizație de interceptare. Practic, noi trebuie să îl chemăm imediat pe cel cercetat și să îi prezentăm învinuirile. Vă dați seama că, ulterior, interceptarea devine inutilă”, a explicat Kovesi.

În schimb, procurorul general Tiberiu Nițu a explicat pentru DigiTv în opinia sa de expert în procedură penală nu există nici un fel de probleme în a utiliza interceptările. Tiberiu Nițu spune că noua lege penală poate fi interpretată astfel încât să permită efectuarea interceptărilor, pentru că nu vorbește despre începerea urmăririi penale față de persoană, ci față de faptă.

„Sunt de acord că textul poate fi reformulat mai clar, dar pe textele pe care le avem, interpretând în sensul de a face dosare, de a produce efecte juridice, nu cred că este nicio problemă. Urmărirea penală cu privire la faptă se dispune practic din debutul sesizării. Chiar dacă în denunț persoana care a pretins sau a acceptat mita este identificată de denunțător ca fiind X, cu nume prenume și funcție de ministru parlamentar, nu ne împiedică să începem urmărirea penală cu privire la o faptă de luare de mită. Dacă în cauză avem urmărire penală cu privire la faptă începută, ca la matematică putem solicita instanței luarea, aplicarea tehnicilor speciale de investigare”, a explicat la Digi24 Tiberiu Nițu, procurorul general al României.

Ministerul Justiției are în pregătire o Ordonanță pentru a rezolva acestă neconcordanță a legii. La solicitarea gândul în decembrie MJ a răspuns că ordonanța este în lucru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Jocurile Olimpice de la Paris, păzite de cea mai mare tabără militară din Europa de...
×